Ученици подкрепиха с дарение старозагорската опера

В навечерието на премиерата на балета „Спящата красавица” директорът на старозагорското  ОУ “Кирил Христов“ Господин Балъкчиев връчи парично дарение в полза на закупуването на палци за балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Средствата са събрани на благотворително събитие в училището.

Възпитаници на учебното заведение лично поднесоха създадени в рамките на образователната инициатива на Операта „Светът на палци“ – рисунки, пластелинени пластики и уникално украсени от тях балетни палци.

За премиерата на балета „Спящата красавица“ във фоайето на Операта е подредена изложба с част от творбите на децата от 4 ОУ и от 2 ОУ“П.Р.Славейков“, иновативните паралелки „Зографче“ с преподавател по рисуване Гергана Вълкова. До 1 юни колекцията ще бъде допълвана от експонатите на детското творчество.

„Светът на палци“ е най-новата образователна програма на Държавна опера-Стара Загора, която започна на 8 февруари. Идеята е на Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа на Старозагорската опера и на балерината Зорница Петрова. Инициативата възникна като част от събитията, предшестващи дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ е днес.

Учениците посещават репетиция на балетната трупа в балетната зала, а във фоайето балерината Зорница Петрова ги въвежда във вълшебния свят на балетното изкуство и им показва балетни костюми и аксесоари.

Децата получиха и специална задача – да украсят два чифта балетни палци и да ги включат в интересна инсталация или картина, а също и да нарисуват как си представят, че ще изглежда постановката на балета „Спящата красавица” на сцена.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top