С кръводарителска акция сдружение “Самаряни“ отбелязва своя -ри рожден ден

На 14 декември, 2020 г., Сдружение “Самаряни”, отбелязва своя 22-ри рожден ден! „Самаряни“ възниква като неформално обединение на група млади хора от град Стара Загора, които стартират дейността си с вдъхновение и осъзната, ясна мисия, довели ги в края на октомври, 1998 г., до учредяването на организация - без много опит, но със сърце и огромен ентусиазъм…

През април на същата 1998 година, обединилата се неформална гражданска група от младежи започва да издирва живеещите на улицата деца. Ежедневно, по двама доброволци от групата посещават местата, където децата прекарват голяма част от времето си. Опитват се да спечелят доверието и приятелството им. Разговорите с малчуганите са най-вече за нещата, които вълнуват всяко от тях – защо е на улицата, има ли приятели, кой му помага, защо не иска да се прибере вкъщи, как се прехранва, къде нощува? Провеждат се и импровизирани уроци и игри, търси се помощта на Полицията и “Бърза помощ”. Осигурени са купони, срещу чиято стойност всекидневно децата получават закуска и хляб от малък павилион в града. Носят им се и чисти дрехи, които те с радост приемат...

Така започва всичко… преди малко повече от 22 години… След месеци наред доброволна дейност сред децата, живеещи на улицата, в края на 1998 година, на 14. декември, организацията е регистрирана официално като Фондация „Самаряни“, а след почти четири години - на 20.11.2002 г., е пререгистрирана като Сдружение с нестопанска цел „Самаряни“ за осъществяване на дейности в обществена полза.

Мисията на Сдружение „Самаряни“ е да работи за пълноценното приобщаване към обществото на деца, младежи, възрастни и семейства в неравнопоставено положение на територията на община Стара Загора, като подкрепя отделни хора, групи и общности чрез осъществяване на дейности и предоставяне на услуги, които:

▪        са основани на реални потребности;

▪        съдействат и изграждат способност за развиване на умения за самопомощ в различни ситуации;

▪        подпомагат процеса на интегриране и насърчават личното развитие;

▪        повишават или възстановяват социални функции;

▪        осигуряват помощ за предотвратяване на последствия.


Първите шест години дейността на Сдружение “Самаряни” е посветена на децата на улицата. Следват години, в които се развиват постепенно различни социални услуги в подкрепа на уязвими групи и общности.

Дейността на Сдружение „Самаряни“ е структурирана на програмен принцип. Към всяка една от развитите 11 програми на организацията, през годините са разработвани различни проекти, осъществяването на повечето от които е било възможно, благодарение на финансирането им от различни източници. За реализирането на тези програми, за период от 22 години, организацията има реализирани общо над 75 проекта, на стойност над 8 милиона лева, за осъществяването на които са работили над 260 души.


22-годишният юбилей на Сдружение “Самаряни” ще бъде отбелязан със седмична кръвоДАРителска акция “Благотворителна кръвоДАРителност” в рамките на кампанията “Да бъдеш герой е в твоята кръв!”, която ще се проведе в РЦТХ - Стара Загора, в периода от днес до  18 декември.


Ежедневно, в продължение на 22 години, всички ние от екипа на Сдружение „Самаряни” - ръководители, социални работници, психолози, доброволци, насочваме усилия в подкрепа на децата и техните семейства! Работим с всички сили, за да може всяко дете да има право на бъдеще, любов, семейство, защитена и сигурна среда; за да може всеки млад човек да успее и да намери своето място в нашата общност; за да може всяко семейство да се справи с предизвикателствата на живота и да отгледа децата си.


Ние сме екип от вдъхновени личности, които вярват, че всяко усилие си заслужава, за да се случи тази промяна, която носи бъдеще за децата, младежите и семействата. Затова и част от нашата мисия е да вдъхновяваме и старозагорската общност, като я приканваме и увличаме в това да участва в подкрепа постигането на трайна промяна и повишаване благосъстоянието на всеки детски живот!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top