Една година и четири месеца лишаване от свобода за жена, участвала в телефонна измама

Районен съд – Стара Загора постанови присъда, с която наложи наказание в размер на една година и четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с тригодишен изпитателен срок, на 77-годишната М. М.

Съдът я призна за виновна в това, че на 08.08.2018 г. в Стара Загора в съучастие като помагач с неустановени по делото лица, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, умишлено улеснила неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у 79-годишната пострадала относно основанието за предаване на парична сума и златни накити, а именно - че се провежда полицейска операция за задържане на измамници и че сумата и златните накити ще послужат за залавяне на престъпниците от органите на МВР и с това й причинила имотна вреда в общ размер на 12 543.76 лева.

Подсъдимата е осъдена да заплати на пострадалата обезщетение за причинените й имуществени вреди вследствие на извършената измама. В хода на разследването е установено, че самата подсъдима била измамена. Тя получила обаждане по телефона от мъж, който се представил като полицай Кръстев. Той я помолил да съдейства на полицията, за да изпреварят измамниците и да спасят спестяванията й. За тази цел тя изтеглила спестяванията си и тръгнала за Велико Търново, където оставила парите. Последвали нови обаждания от „Кръстев“ и подсъдимата изтеглила още пари, които оставила на различни места в Велико Търново. След това подсъдимата се прибрала в дома си и разбрала, че е измамена. На 08.08.2018 год. тя отново получила обаждане по телефона от мъжът, представил се за полицай Кръстев, с нареждане да взема пари и ценности от други лица, измамени от „Кръстев“, които да му предава, за което мъжът и обещал, че ще й върне част от парите. С тези си действия М. М. станала част от престъпната схема на мнимия полицай.

Наказателното производство срещу подсъдимата премина по реда на съкратено съдебно следствие. Съдът приложи процедурата, след като М.М. призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top