Старозагорската библиотека „Родина” посреща 160-годишнината си

Въпреки извънредното положение и невъзможността да празнуваме с читатели, за екипа на Библиотека „Родина” - Стара Загора 25 март е особено тържествен, защото дългогодишната и авторитетна публична библиотека отбелязва впечатляваща годишнина. На красив пролетен ден, изпълнен с прелестна символика - Благовещение, библиотека „Родина” бележи 160 години от своето създаване.

Едва ли случайно за начало на нейното летоброене тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци са избрали този чудесен християнски празник.

Те са положили началото ѝ с 51 тома книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци. Формулирали са своята благородна цел: „Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. 17 години по-късно книгите на първата старозагорска библиотека са изгорели в пламъците, опожарили през 1877 г. Стара Загора.

Тогава са изпепелени старопечатни и възрожденски издания, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева... - книжовници, учители и общественици, записали имената си в историята на Стара Загора с нещо съзидателно и достойно за уважение.

Сега за втори път за последния век и половина библиотеката е принудително затворена, читателите ѝ са далеч, а ние се опитваме да съхраним делото на създателите ѝ по най-добрия възможен начин.

Привидно може да ни се струва, че живеем в много, много по-различна реалност, но едно е останало непроменено, а именно основните човешки ценности - свобода, благоденствие и развитие на обществото и на отделната личност.

В Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки от 1994 г. се казва, че тези ценности „ще бъдат постигнати само от добре информирани хора. Конструктивното участие и развитието на обществото зависят от доброто образование, както и от свободния и неограничен достъп до знание, мисъл, култура и информация”.

Непроменено от много време е и разписаното в Конституцията на Република България неотменимо човешко право да се получава и разпространява информация. Да, във времето на интернет библиотеките не са вече единствен лидер на пазара на информационното обслужване!

Конкуренцията се засилва и това е видимо. Но едно е категорично сигурно, а именно надеждността на всички цифри и факти, които читателите ни ще прочетат на хартиените страници. А за нас, хората на средна възраст, израснали без милион достъпни главозамайващи развлечения, библиотеката е била и си остава аптека за душата и сладкарница за ума.

Екипът на Библиотека „Родина” в Стара Загора ще отбележи своята 160-годишнина с програма през втората половина на 2020 г. Съобразявайки се със скромния си бюджет, ще предложим на четящите ни съграждани срещи с интересни и популярни творци по повод издаването на най-новите им книги, както и ценни изложби.

Акцент през юбилейната ни година ще бъде и ХХХVІІ издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, с което ще завършат възстановените Есенни литературни дни в Стара Загора.

Библиотелата представя възможност и за дистанционно обслужване на сайта  www.rodina-bg.org.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top