1367 ученици се включиха в третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

Отличените млади таланти, участници в третото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“ организиран от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, с подкрепата на Община Стара Загора, получиха днес своите награди. Официалната церемония се състоя в Културен център „Стара Загора“.

Тази година конкурсът събира рекорден брой участници-изпратени са 1367 творби от 106 населени места от 26 области в България, както и 15 от българското училище „Иван Вазов“ във френската столица Париж. Гости на церемонията бяха: Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието (РУО), Николай Диков, председател на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“, представители на граждански сдружения и клубове, учители, и ученици.

„Много се радваме, че тази година конкурсът е в Националния календар на Министерството на образованието и науката, интересът към него расте непрекъснато. Благодаря на Община Стара Загора за съдействието и затова, че осигури подаръци за отличените. Нека любовта към България я носим в сърцата си, нека тя ни води напред и бъде в душите ни“, каза Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“. Участниците се състезаваха в пет категории, в три възрастови групи. В категория „Есе“ се конкурираха 124 творби, в категория „Стихотворение“ – 168, в категория „Рисунки“ – 712 творби, в категория „Фотография“ – 200 фотоса и в категория „Компютърна презентация“ – 163 разработки. Компетентно жури отсъди награди за най-добрите във всяка категория.

„Голямо предизвикателство е да се провежда този конкурс, защото в днешния материален свят е много трудно да бъдат приобщени децата към писменото слово. Стара Загора става все по-привлекателен център за младите хора в България и извън нея. Особена благодарност изказвам към родителите за тяхната подкрепа“, сподели Иванка Сотирова, която награди отличените в категория „Есе“.

Зам.-министър Таня Михайлова поздрави училището за идеята, Община Стара Загора и РУО, че подкрепят талантите. „С всеки ден, с всяка минута ние възпитаваме любов към родината. Няма как да имаме идеи за бъдещето и как да ги реализираме, ако не знаем, откъде сме тръгнали“, категорична бе зам.- министър Михайлова. Тя връчи наградите на победителите в категория „Рисунка“.

Председателят на Общински съвет Мария Динева, която връчи специална награда, пожела на децата много здраве и успехи, и да продължават да творят. По думите й темата на конкурса е много важна, защото възпитава в любов към родината.

Издателят Станимир Стоянов приветства участниците, благодари им за успехите и съобщи, че всички конкурсни творби ще бъдат публикувани в специално приложение на вестник „Национална бизнес поща“.
Специални награди бяха връчени от омбудсмана на Стара Загора Надежда Чакърова, от институции, клубове и фирми.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top