Почетоха паметта на Апостола в Стара Загора

Среща на тема „Памет за Апостола” се проведе днес в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, в навечерието на годишнината от геройската му смърт. Организатори са Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора.

Да почетат паметта на най-любимия исторически герой на българите дойдоха Старозагорският митрополит Киприан, заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, заместник областният управител Петя Чакърова, свещеници от Старозагорската света митрополия, ученици, общественици и много граждани. Началото бе дадено със стихове изпълнени от ученици в Средно училище „Васил Левски”, свързани с живота и делото на Апостола.

Хорът при Катедрален храм "Св.Николай" изпълни църковни песнопения и песента „Обесването на Левски. Специални гости на срещата бяха акад. Константин Косев, най-задълбоченият изследовател на живота и делото на Левски, и член- кореспондент Иван Гранитски.

„Малко са градовете в България, които имат толкова съдържателна културна политика. С тази среща Старозагорската света митрополия и Община Стара Загора дават повод да говорим за нашето национално самочувствие”, каза Иван Гранитски. Академик Константин Косев представи историческите заслуги на Апостола. „Темата за Левски е огромна, има написани над 1000 книги, хиляди статии във вестници и списания.

Левски е светец, влязъл в душата на всеки българин, всеки си е изградил свой негов образ, който ревниво пази”, сподели той.

„Историческата заслуга на Васил Левски е, че от лоялните поданици на падишаха той направи народ. Народ със свое самочувствие и претенции за своя държава”, категоричен бе акад. Косев. Изследователят на живота и делото на Дякона разказа и любопитни подробности от живота му. Цели три години той е изминавал по 1000 км на месец, за да създава комитети.

По думите му, в основата на освобождението на България стои делото на Апостола. Академик Косев отговори и на въпроси от залата свързани с идеологията на Вътрешната революционна организация, канонизирането на Левски за светец, датата за отбелязване на годишнината от обесването му и др.

След това представи последната си книга „Васил Левски” и раздаде автографи на желаещите.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top