22 септември 2020

Днес в Стара Загора представят книга за живота на Руслан Райчев по повод 100 години от рождението му

Държавна опера-Стара Загора се включва в честванията на 100 години от рождението на Руслан Райчев с представяне на книга за живота му – на 3 декември от 19 часа в залата на РБ“Захарий Княжески“. В представянето ще участва синът на Руслан Райчев -Петър Райчев .

Руслан Райчев е сред най-значимите български диригенти от втората половина на ХХ век. Той е сред уважаваните директори на Софийската опера и балет, основател е на Музикалния театър “Стефан Македонски”, както и на оперните театри и оркестри във Варна и Пловдив. Работил е също като главен диригент в Бургас и Стара Загора. Тези факти, сами по себе си, дават основание Руслан Райчев да бъде определен като “строител” на българската музикална култура от средата на ХХ в. Така, в продължение на 60 години големият и уважаван наш диригент изпълнява благородната мисия да претвори шедьоврите на музикалната класика и да извиси българското изпълнителско майсторство до върховете на световното признание.

“Книгата, посветена на кръглата 100-годишнина на Руслан Райчев е с документален характер. В нея намират място множество прецизно издирени и хронологично систематизирани архивни и снимкови документи, както и медийни публикации. Но независимо от последователността в подредбата на конкретните биографични факти и периоди – главно от творческата му биография, съдържанието на текста логично се разгръща в няколко основни раздела, с +относително самостоятелна функция (60 години на диригентския пулт, Свидетелства на +времето, Приложения), които взаимно се допълват като информация и по този начин калейдоскопично изграждат пълнокръвната персонална представа за личността и делото на Руслан Райчев.” проф. Румяна Каракостова

Вход свободен

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top