Книга събра в история 120 години от създаване на католическа енория от източен обред в Стара Загора

„120 години от създаване на католическа енория от източен обред в Стара Загора” е заглавието на книга, която днес проф. Светлозар Елдъров представи в Стара Загора. Историята е събрана в обем от 160 страници, с научно-популярна цел, с 56 снимки и две приложения.

Книгата е резултат от тригодишен съвместен труд на салезиана Мартин Йелек, енорийски свещеник в католическия храм „Св. Кирил и Методий”в Стара Загора и краеведът Станка Битлиева, потомка на униати. „Нашият документален разказ връща в националната памет една забравена или умишлено заличена страници от националната ни история”, добави Станка Битлиева.

„2019 година е юбилейна за нашата църква, това егодината, в която отбелязваме още и 1150 години от успението на св. Кирил Славянобългарски, а Славянските първоучители са патрон на нашата енория“, припомни отец Мартин. Историята на униатската енория в Стара Загора е свързана с историята на Българската уния, обявена през далечната 1860 г.. Основателите през 1899 г. са бежанци от Одринска Тракия, музиканти от Чехия, учители по музика, чужденци, които работят в града, както и възпитаници на Одринската католическа енория. Първоначално за енорията се грижат полски духовници от Ордена на възкресенците. Броят на униатите, които посещават редовно службите в храма до 1944 г. са около 130, а броят на духовниците, които служат в Стара Загора е 12, показва проучването. Чест гост на енорията е военният кореспондент Владимир Сис, който участва в създаването на Старозагорския драматичен театър.

Само за няколко години освен параклис се открива пансион, в началото на 30 -те години на миналия век и семинария. В Стара Загора се премества и ценната енорийска библиотека от Одринската католическа гимназия, събирана в продължение на половин век.

Енорията е закрита през 1953 г.. Архивът е унищожен, изхвърлен на улицата при принудителното опразване на национализираната сграда. След промените през 1989 г. Католическата апостолическа екзархия влиза в остатъка на владенията и предоставя правата на отците салезиани от Чехия до възстановят енорията.

Първата премиера на книгата е тази вечер от 17.00 часа.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top