Ученик от Стара Загора се призна за виновен, че е продал наркотични вещества

Условно наказание от шест месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от две години получи 18-годишния С. Б. от Стара Загора, след като Окръжен съд – Стара Загора одобри споразумението, сключено между него, Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника му.

Обвиняемият С. Б. – ученик в 12-ти клас, се призна за виновен в това, че на 13.03.2019 год. в гр.Стара Загора, на улица, на около 150 метра от училище, разпространил, като продал на 17-годишен младеж общо
2,1623 грама високорисково наркотично вещество коноп (марихуана, канабис). Според обвинението, макар и непълнолетен към датата на престъплението, С. Б. е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си.

Наказанието „обществено порицание“, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода”, не му беше наложено. По силата на одобреното от съда споразумение, младежът следва да заплати направените по делото разноски, а остатъчните, след анализ, количества наркотично вещество ще бъдат унищожени по надлежния за това ред. Пред съда С. Б. декларира, че е подписал доброволно споразумението, съгласен е с неговите последици и че се отказва от по- нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

Като непълнолетен С. Б. е осъден на наказание „пробация“ за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top