Обсъдиха възможността за развитие на Стара Загора като IT дестинация

Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) и Европейски информационен център „Европа Директно – Стара Загора” реализираха четвърто издание на Европейската седмица на програмирането в Стара Загора. Europe Code Week 4 Stara Zagor се проведе на 19.10 (събота) в споделеното работно пространство ZaraLab. (бул. Александър Батенберг №28). Събитието беше напълно безплатно за всички участници.

Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Идеята е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел. Целта ни е да привлечем ученици,студенти, родители, учители, предприемачи за участие в прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения. Целта на тазгодишното събитие беше да мотивира аудиторията и да покаже, че сферата на информационните технологии е достъпна и отворена за всеки човек, стига той да има мотивацията и упоритостта да се развива в тази насока.

На събитието присъстваха 40 души, които имаха голям интерес да се развиват в сектора на дигиталните технологии. Направи впечатление широката възрастова група – от ученици до хора на средна възраст, които търсят нова кариерна възможност.

Програмата на Europe Code Week 4 Stara Zagora беше разделена на две части. В първата част четири старозагорски фирми представиха своята дейност, свободни работни позиции и обучителни и стажантски програми. След нея последва дискусия с трима специалисти в IT сектора, които проведоха диалог с гостите на събитието и отговориха на разнообразни въпроси. Една от темите на дискусия беше именно потенциалът на град Стара Загора като IT дестинация.

За следващото издание през 2020-та година организаторите плануват в програмата да има налична трудова борса за местните компании.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top