ВиК - Стара Загора ще инвестира 122 млн. евро в нова водна инфраструктура

Проект на ВиК - Стара Загора предвижда инвестиции за 122 млн. евро в изграждане на водоснабдителната система и канализационните мрежи в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, от която безвъзмездната финансова помощ е в размер на над 89,7 млн. лева.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и инж. Румен Райков, управител на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, подписаха договор за изграждане на водоснабдителната система и канализационни мрежи в обособената територия, обслужвана от дружеството, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

C ycпeшнoтo изпълнeниe нa дeйнocтитe пo пpoeĸтa за агломерации над 226 000 житeли от четирите общини щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe. Предвижда се изграждане на нови външни водопроводи и вътрешна водоснабдителна мрежа с обща дължина от 100 км.

Инвестициите включват технологично-машинно оборудване в Пречиствателна станция за отпадни води - Стара Загора за повишаване на ефективността в експлоатацията на съоръжението. Целта е намаляване на количеството на инфилтрираните и ексфилтрираните отпадъчни води на входа на пречиствателната станция.

Проектът ще осигури по-добро функциониране и управление на елементите на водоснабдителната система. Oчaĸвa ce зaгyбитe нa вoдa във водопроводната мрежа на обособената територия дa нaмaлeят c 14%. Срокът за изпълнение на проекта е 49 месеца./Инвеститор.бг

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top