Разказаха историята на селата в Община Стара Загора

Премиерата на книгата „Селата на община Стара Загора - от Арнаутито до Яворово: 51 извора на хляб, вяра и култура“ бе представена в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. 

Фолклорен поздрав към всички поднесоха представители на група „Кадиевци“ от село Малко Кадиево. Кметът пък благодари на Общината за отпуснатите средства за закупуване на нови носии. Водосвет отслужи отец Йордан Карагеоргиев, който пожела да пазим корените си и вярата си.

„Всички 51 села в Община Стара Загора си приличат по едно – всички те са живи извори на хляб, вяра и култура. В основата на този проект на Община Стара Загора са репортажните публикации на вестник „Национална бизнес поща“ от рубриката му посветена на селата от старозагорския регион от 2015 до 2019 г. Събрани в книгата обаче репортажите стават по-силни. Благодаря на Живко Тодоров и на Община Стара Загора, че застанаха зад идеята“, каза Петър Драгиев, отговорен редактор на книгата. По думите му финалната черешка в книгата са последните данни от подготвени от екип на Община Стара Загора с
координатор Милена Желева, за средствата за издръжка и инвестиции, за грижата за училищата и детските градини, за акцентите в читалищната дейност и празниците в селата. Петър Драгиев даде пример със село Люляк, наречено така по предложение на поета Христо Кацаров, заради люляковите храсти, които изобилстват там.. „Не може община, в която поети кръщават родните си места да не просперира. А селата на общината са част от силата й“, допълни Драгиев.

„Не е лесно да се пише информация за история, култура, за училища и инвестиции. Това е признание за Вас, кметове и кметски наместници, защото книга се пише, когато има какво да се опише. Това е уважение за Вас и Вашата работа“, каза Делян Иванов. Той пожела на ръководителите на селата да вървят напред и да работят неуморно за добруването им.

В книгата увлекателно са разказани любопитни случки от живота на хората по селата, показани са техните постижения, не са подминати и проблемите им. Авторите са се постарали да покажат хармоничното вплитане на делник и празник, опазването на традициите, но и желанието за новото, вярата в бъдещето и колективните усилия за по-пълноценен живот. Читателят ще се срещне и с интересни хора, някои дошли от други места, но харесали чистия въздух, добрите съседи, липсата на стрес и духовното извисяване сред природата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top