Представят книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България ” от Нася Кралевска-Оуенс в Стара Загора

Книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България ” от Нася Кралевска-Оуенс  с участието на историка проф. Евелина Келбечева и журналиста Христо Христов, ще бъде представена на 14 октомври от 18:00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Текстове от книгата ще чете  Руси Чанев.

„Без заглавие. Рушители и строители на България" е документално-публицистичен разказ за две преломни десетилетия в българската история – налагането на комунистическия режим в България след 9 септември 1944 г. и опитите за неговото разграждане след 10 ноември 1989 г. Текстът на книгата е изграден въз основа на интервюта с държавници, политици, общественици и граждани, стенограми, архивни документи, аудиозаписи, дневници, книги, спомени на участници в събитията, статистически сведения.

“Без заглавие” възкресява невероятната възбуда на десетки хиляди българи от рухването на червения строй преди три десетилетия. Събужда позабравеното им опиянение от общите им действия в името на свободата. Дава отговор на мъчителния въпрос – защо много от очакванията им не се сбъднаха. Документира подводните камъни, поставени от БКП/БСП по пътя към справедливостта и тържеството на истината и на морала. Припомня перестроечната същност и лицемерието на неколцина от първите лидери на СДС. Разкрива мерките, взети от комунистите да запазят за себе си парите, влиянието, властта. Обяснява защо пътят на страната ни към правова държава се оказа трънлив, лъкатушещ, неравен.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top