Старозагорският митрополит Киприан ще служи в Потопената църква в язовир Жребчево

Божествена св. Литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" /Потопената църква/, язовир Жребчево. Литургията е с начало 09:00 часа и ще бъде отслужена на 4 август-7-ма Неделя след Петдесетница.

„Свети Иван Рилски“, също наричана и Потопената църква, е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Иван Рилски.

Рано напролет 1965 г. той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня.

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на Лукойл и Неси ойл. Пътят не е табелиран. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top