Замяна на терен в Стара Загора скара съветниците. Кметът:Едно натискане на бутона има важни последици

Строителството в кв. „Казански“ ще продължи след като общинските съветници не приеха предложение за замяна, което беше гласувано на днешното редовно юлско заседание на местния парламент.

Два месеца продължиха разговорите между общинска администрация и собствениците на парцела, след което се стигна до решение за замяна на терена с общински имот на ул. „Раковска“ /над новата детска градина/, с доплащане заради по-добрата локация на общинското място.

До това се стигна след като в общината постъпи комплексна жалба от жители на бл. 32, бл. 33 и бл. 20 в кв. „Казански“. Те категорично се противопоставиха на бъдещото застрояване, тъй като теренът представлявал част от междублоково пространство с десетки декоративни дървета и тревни площи. Собствениците на парцела пък изразиха пред администрацията желание той да бъде заменен с общински, а мястото в квартала да бъде отредено за озеленяване.

На сесията на Общинския съвет точката за замяна предизвика множество дебати в зала и противопостави съветниците от различните политически партии. Предложението на общината бе теренът в "Казански"  да се замени с общински имот на ул."Раковски", а инвеститорът доплати 200 000 лева. Сумата да бъде увеличена на 350 000 лева предложи общинският съветник от Групата „Истината за Стара Загора“ Янко Янков и коментира, че е против замяната, но и против презастрояването. Категорично срещу каквато и да е замяна се обявиха социалистите, тъй като замяната "кон за кокошка" не била в полза на старозагорци. От БСП предложиха цената за доплащане да се покачи на 500 000 или на един милион. В зала се чуха обвинения за предизборно трупане на политически дивиденти. Съветниците обаче отхвърлиха с гласуване предложението на администрацията за доплащане в размер на 200 000 лева, а Валентина Бонева и Бойчо Биволарски от БСП оттеглиха своите предложения. Гласувано беше това на Янко Янков- за доплащане на 350 000 лева от страна на инвеститорите .„За“ гласуваха 27 от общинските съветници, 10 се обявиха против него, а 7 се въздържаха. Точката не бе приета, тъй като се изисква квалифицирано мнозинство.

По време на заседанието и след дебатите, кметът Живко Тодоров инициира създаване на Временна комисия, която да намери най-доброто решение на създалия се казус със строеж в старозагорския квартал.
„Имаме нужда от сближаване на позициите на строителите и общината. Става дума за имот, частна собственост, с издадено разрешение за строеж. Хората очакват от нас – заедно да решим въпроса. Не бива да се отлага във времето“, коментира кметът Живко Тодоров. Като най-добър и справедлив начин за решаване на проблема със строежа на сграда в старозагорския квартал градоначалникът изведе създаването на Временна комисия, съставена от представители на администрацията и общински съветници. Местният парламент излъчи петима свои представители – Бойчо Биволарски, който ще бъде нейн председател, както и Пламен Русев, Явор Гънчев, Румен Димитров и Михаил Михайлов. Комисията ще разполага с 30 дни, за да намери вариант, който да удовлетворява страните по създалия се проблем.

„Този казус не търпи отлагане, защото хората протестират, а предприемачът има нужните разрешения и още утре може да започне работа“, подчерта Живко Тодоров.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top