Старозагорци почетоха паметта на падналите в Одринската епопея

С общоградско тържество бе отбелязан днес в Стара Загора Денят на Тракия и 106 години от Одринската епопея. Организатори са Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Съюз на офицерите и сержантите от запаса. Да почетат паметта на героите пред паметника „Одринска епопея“ в парк „Тракия“ дойдоха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител и заместничката й Петя Чакърова, представители на партии и организации, ученици и учители от Шесто основно училище „Свети Никола“, много граждани.

Заупокойна молитва за падналите при Одрин и за падналите за България отслужиха старозагорски свещеници. Огнените стихове на актьор Ивелин Керанов припомниха атаката за крепостта и възвеличаха подвига на войните.

Цанко Атанасов, председател на дружество „Одринска епопея“ припомни историческите факти за битката при Одрин и съдбата на тракийските българи. По думите му победата за крепостта е „триумф на българския национален дух“. Днес е и патронен празник на старозагорското тракийско дружество.

Венци на признателност бяха поставени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“, болница „Тракия“ и Шесто основно училище „Свети Никола“.

Представители на партии, организации и сдружения, както и много граждани отрупаха с цветяп паметника на победата.

26 март Ден на Тракия е обявен за официален празник с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 г. На 26 март 1913 г. (13 март стар стил) Българската армия превзема
Одринската крепост по време на Балканската война 1912-1913 г., с което донася свободата на тракийските българи.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top