Задържаха двама иманяри, укривали над 600 антични монети в Стара Загора

Служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност"  при ОДМВР – Стара Загора са провели специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконни проучвания на местности, представляващи археологически паметници на културата, държане и търгуване с колекции от монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност.

В хода на операцията е задържан 57-годишен мъж от  Стара Загора като при извършените в дома му процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, са намерени и иззети: металдетектор, дистанционен локатор за благородни метали, 25 бр. различни старинни монети и около 600 бр. антични предмети от различни исторически епохи.

Униформените са задържали и 42-годишен мъж от  Стара Загора. В дома му са извършени процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, при които са намерени и иззети: металдетектор, дистанционен локатор за благородни метали, 4 бр. римски старинни предмети и 96 бр. еднакви метални орнаменти, вероятно от колан от средновековието.

Образувани са досъдебни производства за престъпления по чл.278, ал.6 от НК.
Лицата са задържани за срок до 24 часа. Работата по случаите продължава.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top