Кметът:Данъците в Стара Загора не са вдигани от 2012 година

„Стремим се общината да не влиза в задължения и да изпълнява ангажиментите си с наличните ресурси. От 2012 г. не сме вдигали данъците, тогава променихме такса смет, която отново остана с най-ниски граници в сравнение с големите градове“, подчерта по време на годишния отчет за изминалата година кметът Живко Тодоров.

Той обясни, че е споделил свое мнение относно данъка за МПС и замърсяването, което идва от определени автомобили. „Който замърсява повече въздуха и атмосферата, би трябвало да плаща и по-висок данък. Изповядвам мнението, че във всеки един данък трябва да има заложена философия, смисъл и дух“, каза кметът. И бе категоричен, че това е дебат, който трябва да се води в обществото по цивилизован начин, и че целта не е да се събират приходи в бюджета. „Вижда се, че правим повече неща без да се вдигат данъците, при положение, че минималната работна заплата се вдига всяка година. Оправяме се с по-голяма прозрачност, свалихме и цените на извършваните услуги. За сметоизвозване преди сме плащали 7,5 млн. лв. на година, а сега по 6,5 млн. лв., което са 8 млн. лева спестени за два управленски мандата. Намалихме сериозно и цените за асфалтиране на улици и за тротоари. При нас те са едни от най-ниските. Свалихме и цената за осветление с 30%, внедрихме и енергийната ефективност“, обясни Живко Тодоров.

Общината провежда консервативна финансова политика при стриктно спазване на бюджетната дисциплина. Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ потвърди дългосрочния ѝ кредитен рейтинг „ВВВ-“ със стабилна перспектива.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top