С Божествена Св. Литургия започна празничния 5 октомври в Стара Загора

Празничният ден започна с Божествена Св. Литургия, която беше отслужена от архимандрит Богослов Димитров – протосингел при Старозагорска св. Митрополия, председателите на църковните настоятелства при храмовете в Стара Загора и храмовото духовенство при храм „Св. Николай“,  Стара Загора. Всички те посрещнаха с камбанен звън Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който след приключването на службата заедно с областния управител Гергана Микова, кмета на града Живко Тодоров, заместниците им и представители на местната и държавна власт, поведе шествието до парк „5-ти октомври“, където бяха поднесени венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора“.

„Ще разпеем с думите на псалмопевеца: Какво да сторя за всички благодеяния, които Господ ни изпрати? И ето днес, събрани в името на Бога, на празника на Стара Загора и на нашата родна история, възхитени от подвига на всички онези предшественици наши, които съхраниха православните ни традиции, общобългарските народни традиции и християнските и семейни добродетели. Ето днес всички възпитаници на онова време сме заедно, за да ги предадем в бъдещето на нашата родна българска история и нашата родна прекрасна Стара Загора. Благопожелавам на всички да имате крепко здраве, мир и душевно спокойствие, благопросперитет  на нашия роден град, мъдрост на всички, които ни управляват, мъдрост и за нас, за да може да възприемаме всичко ново, което се сътворява в името на нас, гражданите на България. Ако някой се усъмни, нека изчака, за да се увери, че наистина всичко се прави за добро, а доброто е от Бога, а щом е от Него, значи е над всички ни. Честит и благословен празник на нашата Стара Загора – перлата на Равна Тракия.“, обърна се към стотиците старозагорци, събрали се на Античния форум, митрополит Киприан, след отслужване на празничен водосвет за града и живеещите в него.

Програмата по повод 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев продължава в 17:00 часа, в парк „Тракия“, с посрещането на Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от гр. Ананиев. След обръщение на митрополит Киприан ще започне литийното шествие до храм „Св. Николай“, където иконата ще остане до 08.10.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top