Роднини от цял свят се събраха в Прилеп за да отбележат 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев

Роднини от цял свят се събраха в  храм „Свето Благовещение” в Прилеп за да отбележат 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев. 

В тази църква, само две години след освещаването и през 1838 г. ,  е бил кръстен и Тодор Йовчев, шестото и последно  дете на търговеца на тютюн бай Йовче. В града и тази есен по криволичещите улици край старите къщи, нагиздени с много цветя има подредени  низи  с тютюн. Малцина знаят, че младият учител от Прилеп е прототип на Лазар Глаушев от романа”Преспанските камбани”  на съгражданина си Димитър Талев.  В местното читалище Тодор е избран за представител на първия църковно-народен събор в Цариград, а две години по-късно е постриган за монах. Съдбоносната среща със сънародници на брега на Босфора за утвърждаване на самостоятелна БПЦ  го отвежда по пътя му на борец за освобождението на България и строител на Третата българска държава.  Той уверено тръгва по земния си път с кръст и Македония в сърцето.   По време на Априлското въстание от 1876 г. в условия на изключително рискови ситуации предава сведения чрез преподавателите на Робърт колеж на западната преса за зверствата над българското християнско население.,  помага на руските войски, след Освобождението става протосингел  на екзар Йосиф I в Българската екзархия в Цариград,  избран е през 1896 г. за първи митрополит на новоучредената Старозагорска епархия.  За слава на Бог създава парк”Аязмото”, според специалистите уникален екофеномен, единствен на Балканите, като  един от най-успешните църковни проекти след 1878 г. в България. Като православен апологет написва книги и статии  за християнското  възпитанието и образование на младежите, актуални и днес.  Наставник е на поредица свещеници  от Старозагорска епархия , които стават учредители на първите социални инициативи и проекти на БПЦ. 

„Духовен водач, който остава до края на живота си твърд и неподкупен родолюбец”, припомни д-р Алеко Кусев, председател на създадената през 1993 г. Родова фондация „Митрополит Методий Кусев”, която днес обединява 200 семейства, които живеят в САЩ, Германия, Швейцария, Обединеното кралство. Близо 1000 потомци пазят по капка от немирната му кръв и „буйния му нрав и език”, както го описва съвременника му Симеон Радев. Учители, лекари, инженери, компютърни специалисти, художник и цигулар.
„ Към църквата е създаден и първият църковен хор за източно пеене в Македония. Той носи името на Старозагорския митрополит Методий”, обяви в словото си по повод юбилея.проф. Георги Секуловски, основател на хора и преподавател по църковно пеене в Македонския богословски факултет. Той припомни, че владиката е бил в родния си град за последен път през 1888 година и е бил посрещнат от цялото население.

А в двора на прилепския храм се издига 20 годишен кипарис от парк „Аязмото, който засаден от роднините в памет на владиката. На броени метри от храма е родния му дом, където неговите роднини пазят мраморната чешма, от която е пил вода и Старозагорския митрополит Методий.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top