Деца и възрастни положиха цветя пред паметника на Левски в Стара Загора

С общоградски ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност Стара Загора тържествено отбеляза днес 181 години от рождението на Васил Левски. Деца и възрастни отрупаха с цветя паметника на Апостола, „който в младежките си години е ученик  в Старозагорското класно училище“, каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя припомни още, че „Докато учи в него, Левски започва да пее и в църковния хор и се проявява като надарен певец и отличен ученик. Стара Загора пази спомена за личността на Дякона  и пламенното му слово, което вдъхновява и събужда радетелите за свободата на България.“

„Длъжни сме, заставайки днес, на това свято за всички старозагорци място, да направим равносметка. Дали даваме всичко от себе си за България? Дали историята, която пишем днес е продължение на неговите светли идеали? Ще има ли достойни наследници в лицето на бъдещите поколения? Длъжни сме и пред тях, за да няма забрава за великия герой на България, който увисна на бесилото заради идеала си за „чиста и свята република“!  Нека им предадем ценностите, които той създаде. Нека знаят, че само обединени сме силни и можем да постигаме целите си.“, призова в словото си Чахова.

Ритуалът започна със Заупокойна литургия в памет на Дякон Игнатий, отслужена от храмовото свещеничество на катедрален храм „Свети Димитър“.
В него взеха участие зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, зам.областните управители Димитър Драчев и Красимир Червилов, командирът на Втора механизирана бригада бриг. ген. Костадин Кузмов, общински съветници и др.
Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“. Шестокласничката  от Четвърто основно училище „Кирил Христов“ Деница Иванова рецитира стихове на Недялко Йорданов, посветени на Левски.
В знак на признателност бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет и Областния управител. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани. В ритуала участваха още  Военният духов оркестър, почетен караул и знаменна група от Втора механизирана бригада.

Музеен обект „Хилендарски метох” днес е отворен безплатно за посетители с работно време от 09:30 до 17:30 ч.
За учениците е организирана музейно-образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща беседа, занимателни игри и кръстословици. Участието в програмата е безплатно.
За допълнителна информация:  тел.  042/ 919-214  и  0884  477  128.
Организатори на проявата са Община Стара Загора и старозагорския военен гарнизон.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top