28 септември 2022

Васил Банов откри своя звезда и засади дръвче в Алеята на липите в Стара Загора

Обичаният актьор Васил Банов, който снощи получи специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното, откри своя звезда с името си и посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора. Актьорът мъжки прехвърли с лопатата няколко кубика пръст и не като на кино показа на по-младите си колеги как се сади дърво. Правил го е неведнъж в родното си Карлово в младежките си години, заедно с дядо си. „Когато садиш дърво, създаваш нещо красиво, но винаги съм смятал, че е добре освен красота, това дърво да дава и плод. Липата дава един от най-красивите и лековити, ухаещи невероятно плодове“, каза Васил Банов по време на специалната пресконференция преди засаждането на дръвчето.

Актьорът призна, че се е влюбил в аромата на старозагорските липи още през 60-те години, когато е отбивал военната служба в Стара Загора. Васил Банов е „старозагорец“ и чрез една от емблематичните си роли в 13-серийния игрален филм „Записки по българските въстания“, в която играе образа на Георги Кюмюрев (1885 - 1925)от Стара Загора, съратник на Левски и за кратко кмет на града през 1893 г.

Въпреки, че в последните години Васил Банов се снима в много телевизионни сериали, той призова кинотворците да не залитат към похватите на телевизията, когато създават кино. „Кинаджиите трябва да бягат от телевизионния ад, защото той може да направи филма по- разбираем за публиката, но в никакъв случай няма да му гарантира успех.“, смята актьорът. Всеки режисьор, който е работил с Васил Банов, след това е повтарял, каза водещата пресконференцията Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. С него се работи и лесно, и трудно, призна режисьорът на комедията „Летовници“ Ивайло Пенчев, в която Васил Банов играе един от основните персонажи. „Лесно е, защото Васил винаги идва на снимачната площадка подготвен и знаещ какво и иска да постигне. Трудно е, защото има чепат, мъжки характер и понякога се налага да се надлъгваме, за да получим най-доброто.“ Впечатляват ме сценарии и филми като този, с който снощи беше открит фестивала „Златната липа – унгарският „Кинчем, моето съкровище“, сподели Васил Банов. Харесвам красотата на състезанието между животните и между хората и начина, по който е пресъздадена красотата и драматизма на живота.

Васил Банов си спомни и куп смешни истории. „Първият сериал, в който се снимах, беше „На всеки километър“. Бях още студент, когато режисьорът Неделчо Чернев ме извика и ми
възложи да ролята на шофьорче, което кара камион. Возех майор Деянов – нашият Ламбо. В един момент той слиза и се появява Григор Вачков, който трябваше да ме баламоса, за да открадне камиона. Питай го, казва Неделчо Чернев на Гришата – как се казва и откъде е, нещо което го нямаше в сценария. И аз какво – казах името на баща си – „Аз съм Бано Василев, от Калрово…“. После дълго време в родния ми град питали баща ми „Абе чичо Бано, ти участвал ли си в Съпротивата?“. И не вярвали, когато той ги уверявал, че не е.

Васил Банов се е снимал в над 75 роли в киното – освен в български продукции е участвал и в американски, италиански, канадски и френски филми. Но казва, че най-много обича да работи с български кинорежисьори и изпитва най-голямо удовлетворение от българското кино.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top