Хотели за насекоми и Седмица на здравословния живот в старозагорската детска градина “Светлина“

Общо 86 атрактивни хотели за насекоми ще поставят днес децата и родителите им от група „Мечта“ на Детска градина „Светлина“. Инициативата се реализира по проект „Големият лов на растения“ – национална кампанията, съвместна инициатива на Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и Фондацията за екологично образование (www.fee.global). Хотелът е за различни видове насекоми, той е приятен и приветлив дом за пеперуди, калинки, паяци, мравки и други насекоми. Идеята на хотелите е да запази насекомите живи до стадий, при който извършват опрашване на растенията, тъй като заради неблагоприятни условия и влошена екологична обстановка, голяма част от тях загиват още в началото на живота си. След заниманията си в градината днес, деца и родители ще отнесат по един такъв атрактивен хотел и ще го поставят на дървета в близост до домовете си.

Проектът „Големият лов на растения“ се фокусира върху биоразнообразието с особен акцент върху растенията и свързаните с тях видове. Растенията са важна част от много жизнени цикли, те помагат на насекоми, птици и животни, като осигуряват храна и местообитание за гнездене и подслон. Кампанията по проекта беше официално открита през ноември 2015 година. През първата година се провеждаше в 10 страни в Европа. През втората година, която започна през септември 2016 година, броят на страните-участнички се увеличи на 15. Кампанията включва аспекти, основани на Образователните принципи на Фондацията за екологично образование, и практически дейности, основани на разработки на Кралската ботаническа градина „Кю“. /Royal Botanic Gardens, Kew/ с финансовата подкрепа на Wellcome Trust.

През цялата изминала седмица разнообразни бяха инициативите на Детска градина „Светлина“, свързани със здравословния начин на живот. На 16 май се проведе спортен
празник с акцент превенция на гръбначните изкривявания. След края на празника пък децата одухотвориха дървета в двора на градината и ги нарекоха с различни имена. Заедно със
специалиста от Food Revolution д-р Мирослава Досева децата от група „Усмивки“ приготвяха на 17 май здравословни понички и други вкуснотии.

Седмицата на здравето ще завърши на 19 май /събота/ в 10 часа, когато група „Мечо Пух“ и родители се отправят на пикник „Всички заедно“ в Парк „Загорка“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top