Плеяда елитни атлети пристига за Маратон Стара Загора

Една дузина елитни атлети пристигат у нас за да участват в Маратон Стара Загора тази неделя. Навръх Цветница третото издание на надпреварата се очертава да бъде и най-класното.

В маратона на 42.195 км отново ще видим Ахмет Насеф, който победи в първия маратон от веригата преди две години във Варна. Жененият за българка италианец от мароканско потекло не пропуска стартовете у нас и до последно бе сред кандидатите за големия Джакпот преди две години. Миналата години Насеф стана шампион на Италия, а личното му постижение е 2.12:22 ч. от Мюнстер 2012 г. Мароканската школа се представя с още двама елитни бегачи: Тарик Бамааруф с личен рекорд 2.17:07 от Фирензе 2016 и Мохамед Хаджу с 2.14:08 ч. от Реджо Емилия (Ит).

Всички те обаче ще трябва да се справят с кенийското дуо Абел Роб и Симон Кируи – съответно с впечатляващите лични рекорди 2.13:06 от Загреб и 2.12:21 ч. от Индия. Украинецът Артьом Пидубни пък пристига с персонално постижение 2.22 ч. При жените респектира името на Рут Матебо, която миналата година грабна големия бонус от 20 000 лв. за най-добро представяне в българската маратонска верига „Бягането като начин на живот“ в рамките на един сезон. Рут бе трета в Стара Загора, но с победите си във Варна и в София стана първата спечелила големия бонус. Матебо е с личен рекорд 2.32 ч. от Маракеш, а до нея ще бягат унгарката Зита Касер с 2.45 и украинката Вира Овчарук с 2.37 ч.

Много силна е и групата на чужденците в полумаратона. Кениецът Бернард Матека пристига с личен рекорд 1.02:21 ч., регистриран в Люксембург. Неговият сънародник Марк Кипчумба Ротич е с 1.06 ч., а молдовецът Роман Продиус е записан с „гросмайсторското“ 1.03 ч. При жените впечатлява името на Хелен Кимутай, която има личен рекорд 1.10 ч. 21-километровата дистанция ще определи държавните шампиони и интересът към Националното първенство е голям. Досега общо записаните на това разстояние са близо 250, над 100 от тях ще спорят за титлата. 

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top