Стара Загора дава старт на третата верига маратони в България

Стара Загора дава старт на третата верига маратони в България

Стара Загора отново ще даде старт на поредната, трета верига от маратони в България. Трите големи събития отново са обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. Третият в историята Маратон Стара Загора е насрочен за следващата неделя, 1 април 2018 т.

„Вярваме, че точно на Цветница Маратонът ще направи нашия прекрасен град още по-колоритен и празничен. За втора поредна година организираме тази ставаща емблематична за Стара Загора проява. Надявам се в неделя площадът пред Общината отново да бъде залят от празнично настроение, хората да приветстват атлетите и да прекарат един хубав пролетен ден,“ заяви зам.-кметът Красимира Чахова, която в първото издание бе сред участниците и завършили успешно кратката дистанция на 10 км, като дори спечели златото в своята възрастова група.

Тези дни се уточняват имената на елитните атлети от чужбина, които по традиция отново ще придадат класа на състезанието. До края на седмицата ще станат ясни и българските участници. Тази година успоредно с Маратон Стара Загора ще се състои и Националният шампионат по полумаратон, като на практика надпреварата ще събере най-добрите в тази дисциплина у нас.

Важно е да се знае, че маршрутът е леко променен във връзка с реконструкция и модернизация на пешеходната зона в центъра на града. Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази година по изключение ще бъде на бул."Цар Симеон Велики" 126 (пресечката с ул.Кольо Ганчев") в началото на парк "Александър Стамболийски" (Алана). Там ще бъде изградена и специална сцена за награждаването на призьорите и за забавната част, съпътстваща състезанията. В източна посока трасето минава по същия маршрут покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици. Стартът е точно в 10.00 ч. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата.

Миналата пролет бяха подобрени и двата рекорда в класическата дистанция. При мъжете Абделайди Тиар от Мароко се окичи с лавровия венец, като финишира за 2.19:47 ч. и изпревари с минута и половина Хенри Кембой от Кения, трети бе етиопецът Бирхану Асфав, пробягал последните 10 км с изута наполовина стелка на дясната си маратонка.

И при жените падна рекордът на трасето. Белайнеш Югезу от Етиопия срещна силен отпор от Ивана Лодзя от Италия, но в крайна сметка финишира първа за 2.42:00, с близо 15 минути по-бързо от шампионката през 2016-а Николина Шустич от Хърватия.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top