19 септември 2020

Старозагорски младежи се научиха как да разпознаят популизма и фалшивите новини

През уикенда в Стара Загора се проведе втора част на форума „Смяна на местата – младите реагират“, инициатива на народния представител Радостин Танев, която има за цел да изгради гражданска позиция у младите хора в област Стара Загора.

„В първата част, която проведохме с участниците през януари, заложихме повече на теория, защото темата ни бе „Местното самоуправление“, а сега поставихме акцент на практическите знания и умения“, каза депутатът.  „Младите хора имат нужда да вярват в своите способности, но голяма част от тях имат притеснение да говорят пред публика и да защитава тези пред група хора. Това, че на втория модул на форума се включиха още повече участници, за мен говори, че инициативата, която стартирах, е полезна, а това е най-важното. Темите, които засегнахме – популизъм, фалшиви новини, медии, са неразделна част от обществото ни, не само в политиката, но и в ежедневието“, обобщи идеята си Танев. Близо 50 младежи от Стара Загора, Раднево и Казанлък се срещнаха с експерти по медии и реклама Венета Асенова, Милена Желева, Здравко Георгиев и Илко Груев.

Те разкриха пред младите хора тайните на успешното представяне по време на интервю в радио и телевизия, както и как да имат подходящо поведение, за да спечелят околните. Интерес предизвикаха техниките за справяне с притеснението пред камера и как да не се „гълта“ реч пред микрофон. Темата за свободата на медиите, цензурата, самодисциплината на журналистите и публичните фигури предизвика интересен дебат. Симулативна игра постави младежите в  ситуация на защитаване на теза пред камера.

Политологът д-р Георги Георгиев говори с примери от работата си за популизъм и статукво. Типовете изказвания, общото между любовта и даването на „празни“ обещания в живота и политиката, както и как се прави от муха слон успяха да научат младежите. Фалшивите новини са слуховете, на които никой не обръщаше внимание преди, а сега си имаме социални мрежи и се започна вярване на всичко написано. С тези думи започна разговора си с младите хора един от най-добрите разследващи журналисти у нас – Васил Иванов. Заглавията продават, безспорно, но винаги проверявайте кой казва новината, къде я казва и как“, подчерта той. Третата част на младежкия форум ще бъде през март, а тогава участниците ще имат възможност да се запознаят с принципите на изпълнителната и законодателна власт, както и европейските принципи за управление, споделиха от екипа на форум „Смяна на местата“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top