18 септември 2020

Старозагорски младежи с интерес към местното самоуправление

Как работят институциите на местно ниво, как се вземат решенията, които променят нашия град, е основната цел на „Смяна на местата-младите реагират”. Инициативата, чийто първи модул премина, е на народния представител от ГЕРБ Радостин Танев. Пред старозагорските младежи той сподели, че от тях самите зависи бъдещето на страната и града ни, от тяхната реализация и опит. Мотивът на депутата за провеждането на форума е да опровергае общоприетото схващане, че младите хора не се интересуват от обществения живот, който кипи на местно и национално ниво. Диалогът ни даде обратна връзка, участниците показаха истински интерес към местното самоуправление, а от над 30 участници само един сподели, че иска да се развива зад граница, допълни Танев.

Каква е структурата на Общината, какви са правомощията, задълженията и отговорностите на кмета и управленския екип, обясни на младите хора секретарят на общината Делян Иванов. Местният парламент действа, благодарение на различните мнения в него, които чрез диалог водят до добри решения за града като цяло, посочи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. За посредничеството между община и държава говори областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която сподели своя опит с младите хора.

Те проявиха интерес и поставиха множество въпроси на общинските съветници Николай Диков, Даниела Лекина, Тунджай Йозтюрк, Митко Маринов и Янко Янков. Всеки един от тях представи своето виждане за местен парламент и колко е важно различието, което ги обединява. Къде е мястото на младите хора в обществено-политическия живот, каква е тяхната роля и какво вълнува средностатистическия човек на възраст от 17 до 28 години стана ясно още по време на събитието. Милена Желева, PR експерт и председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания в ОбС, даде на младежите реални примери от работата си и посочи участието на гражданите в местното самоуправление и обратната връзка, която спомага „да бъдат част от реалността“ както управляващите, така и избиращите ги.

Симулативна игра „Общински съвет“, в която участниците избраха председател, гласуваха дневен ред, обсъдиха точките в него и положиха клетва, постави край на първия модул от форума. Следващият ще бъде изцяло практически, а темите в него ще бъдат от полза на всеки един участник, информира в аванс депутатът Радостин Танев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top