Седем млади старозагорски математици са вероятни финалисти на международната олимпиада в Тайланд

Седем ученици от две старозагорски училища са сред вероятните финалисти на Тайландската международна олимпиада по математика - TIMO. Общо 200 участници от цялата страна, на възраст от 5 до 18 години, спориха в Стара Загора за включване във финала на престижната международна олимпиада. България има квота за 20 финалисти за предстоящия през февруари 2018 г. математически форум, съобщи координаторът на българските участници, известният старозагорски математик Любомир Любенов.

В състезанието, проведено на 17.12.2017 г. в хотел „Верея“, освен старозагорци са участвали медалисти от значими световни форуми от най-добрите математически гимназии в София, Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Димитровград, Габрово, Ямбол, Сливен, Добрич и Казанлък, както и от други училища. В продължение на 90 минути участниците в квалификацията са решавали 25 задачи от раздели „Логическо мислене”, „Аритметика”, „Теория на числата”, „Геометрия” и „Комбинаторика”.

Резултатите от първия етап на TIMO ще станат ясни точно на 31 декември 2017 г., а българските квоти за финала - в началото на 2018 г.

Най-добре представилите се старозагорци и евентуални финалисти са Йоан Михайлов и Иво Ганчев от Средно училище „Максим Горки”, и възпитаниците на Профилираната природоматематическа гимназия "Гео Милев" в Стара Загора Христо Георгиев, Любен Карбанов, Михаил Михов,  Мирослав Минчев и Калоян Руев.

Стара Загора се гордее с успехите на младите си математици и кметът Живко Тодоров подпомага изявите на талантливите деца на международни форуми. Това лято, с финансовата подкрепа на Община Стара Загора, с медали от олимпиади по математика в Сингапур и Хонконг се завърнаха Михаил Михов, Светослав Карабалиев и Любен Карбанов от ППМГ „Гео Милев“,  и Христо Анастасов от СУ „Максим Горки”. Тогава Живко Тодоров се срещна с тях и обеща, че ще продължи да ги подкрепя и занапред.

Пресцентър на Община Стара Загора

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top