В книгата „Шампионите разказват” са събрани историите на спортисти прославили Стара Загора

На официална церемония снощи в залата на Оперния театър бе закрита кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта 2017“.

По идея на кмета Живко Тодоров, Общината издаде и книга, посветена на големите старозагорски имена в спорта „Шампионите разказват” (Живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора).

За премиерата на сцената бяха поканени всички герои в книгата.

Журналистът Петър Драгиев, ръководител на творческия екип, се извини на спортистите, заради писанията на свои колеги по перо. Той бе категоричен, че трудът на спортиста е свещен, защото така спортистите дават пример на милиони хора по света как да са здрави, щастливи и как да живеят по-добре. Той даде пример с 80-годишния герой от книгата двукратният вицеолимпийски шампион по борба Станчо Колев, който закъсня, но не позволи да вдигат хора, за да седне и каза: ”Аз мога да стоя прав, няма да пречим на хората”.

„Това са героите, това е първа част от живите спомени на известни спортни личности на Стара Загора”, каза още Петър Драгиев. По думите му, ако ги нямаше тях, може би Стара Загора нямаше да стане Европейски град на спорта.

Драгиев благодари на кмета Живко Тодоров, чиято е идеята за книгата. „Това е първата част, ще има и втора, и трета, ако трябва. Целта е да не забравяме хората, прославили Стара Загора и България, и те да бъдат пример”, казва Живко Тодоров. 

„Тази книга е дневник на шампионите. Тя разкрива как работата на спортистите определя не само личната им съдба, но и тази на много градове”, категоричен бе Драгиев. Той цитира думите на Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, според когото Стара Загора е град, който се грижи за хората. „Приветстваме инициативата на кмета Живко Тодоров да бъде издадена спортна книга, която да вдъхновява старозагорци”, казва още Наврачич.

„Убедена съм, че книгата ще бъде ясен знак на респект и признателност към спортните ни легенди, но и силен пример, вдъхновение за младото поколение”, пише Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет.

„В документалните разкази има напрежение и адреналин, широка амплитуда на състоянията, победи и поражения, пот и кръв понякога, внимание и грубости, находки и пропуск, но са ИСТИНСКИ”, обяснява в предговора към книгата Драгиев. Според него, е запазено максимално автентичното слово на героите, които с реалния си характер, с конкретните си постижения и опит са пример както за младите спортисти, така и за всички, които се борят да надхвърлят моментните си възможности, да изковат успеха си в остроконкурентна среда.

В книгата спортовете и шампионите са подредени по азбучен ред: акробатика – Марияна Макулова, Мариян Михалев,  Пенка Ненова, Роза Пенчева; бадминтон- Владимир Шишков, Нанко Чорчопов, Петя Неделчева, Ради Димитров, Слънчезар Цанков; баскетбол – Васил Кифев, Здравко Боев, Ирина Губа; борба – Мариян Недков, Никола Динев, Петър Манев, Стоян Добрев, Христо Маринов, Явор Янакиев; ендуро – Жоро Хаджиев;корабомоделизъм – Евгени Генов; лека атлетика- Емилия Драгиева, Красимира Чахова, Мирела Демирева;спортна стрелба – Аница Вълкова-Паничкова, Симеон Симеонов;футбол-Евгени Янчовски, Иво Иванов, Петко Петков, Пламен Липенски, Теньо Минчев, Христо Стоичков.
В творческия екип, създал книгата, участват част от най-добрите журналистически пера в Стара Загора.

Пресцентър на Община Стара Загора

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top