28 септември 2022

Старозагорското село Преславен чества 100 години от преименуването си

В съботния ден старозагорското село Преславен отбеляза своя празник с голямо тържество.„Тази година е по-специална за нас – белязана е с няколко важни дати – 170 години от рождението на нашия революционер и съгражданин Бойчо Русев, както и 140 години от неговата смърт. Днес отбелязваме и 130 години от построяването, с общи усилия, на храм „Св. Архангел Михаил“ , както и 100 години от преименуването на Преславен“, каза Митьо Митев, кмет на старозагорското село.

„Благодарение на помощта на Община Стара Загора, на Общинския съвет, както и с грижата на всеки един от нас – селото ни има развита читалищна дейност, библиотека, пенсионерски клуб, а малкият и средният бизнес осигуряват работни места“, допълни той. Кметът изброи и всички жители на населеното място, които са оставили ярък отпечатък в историята му като Бойчо Русев, Георги Петков, ген. проф. Ганчо Савов, който е създал първото в България  военно неврологично отделение и автор на над 250 научни публикации и учебници, както и други, спомогнали за просперитета на китното село. По повод 100 години от рождението на ген. проф.Савов  на празника в Преславен присъстваха негови родственици.

Кметът на селото Митьо Митев обяви и инициативата, за която се надява да получи отново подкрепа от Общината и Общинския съвет – да се преименуват улиците в селото, за да носят те имената на славни преславенци.
Тържеството в Преславен уважиха още секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, общинският съветник Николай Николов, народният представител Радостин Танев, десетки жители и гости на селото.
Пъстра бе празничната програма в Преславен. Специален музикален поздрави отправиха дамите и мъжете от певческата група към местното читалище "Димитър Наумов", а част от най-малките преславенци рецитираха стихове и пяха химна на селото.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top