Стара Загора чества Деня на будителите

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Община Стара Загора е подготвила редица събития за отбелязване на празника, когато всички се прекланяме пред делото на българските просветители, книжовници,
революционери, които с дейността си са допринесли за възраждането на българския национален дух, на образованието и книжовността.

Заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев по повод 95 години от смъртта на Първия Старозагорски митрополит ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан на 1 ноември от 9.00 часа в „Храм Св. Теодор Тирон“. Тържественият общоградски ритуал започва в 11.00ч. пред паметника на митрополита.

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на 31 октомври в 18.00 часа ще бъде връчена наградата „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора, с която се отличават заслужили просветни дейци. Ще бъде връчена и наградата на Съюза на учените „Будител на Стара Загора”.

Лекция „Памет за будителите” с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев, ще се проведе също на 31.10.2017 г. в Регионалния исторически музей, зала № 33.

Юбилейна ретроспективна изложба „Иван Милев /1897-1927/“ – посветена на 120 години от рождението на художника ще бъде открита от 18 часа в Художествената галерия.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top