Номинираха старозагорски малчугани за „Добрият Самарянин 2017“

Втора номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин 2017“ бе получена в пощата на доброто в Стара Загора. Добротворците са децата, родителите и техните учители от подготвителна група “Радост” при ДГ №7 „Светулка“ в Стара Загора. Добротворството: 29 деца, техните родители и техните учители г-жа Василева, г-жа Славова и пом.-възпитателя Дими даряват средства за лечението на Димитър Белев (виж ТУК>>). Инициативата се ражда от родителите на бъдещите първокласници. Те решават единодушно, че вместо да купуват подаръци на малчуганите за завършването на предучилищната, ще дарят средствата за благотворителна кауза. Една майка разказва за Митко и всички “прегръщат” каузата на малчугана, който е почти на 6 години и страда от вторична генерализирана дистония с нарушени двигателни умения. Не е  самостоятелен и има нужда от специални грижи. В България му е направена операция, която се оказа неуспешна. Надеждата за Митко е да замине за чужбина възможно най-скоро, където да бъде направена операция (дълбока мозъчна стимулация), с надежда за положителен ефект.

Дарителската инициатива сред децата от “Светулка” не преминава под формата “да съберем пари за…”. Родителите инициират специално време, в което децата да поговорят за дарителството, какво точно представлява то и какъв е неговият смисъл и ценност. Малчуганите разбират, че с този техен жест те ще променят нещо в живота на Митко, участват във важни житейски процеси.

При срещата си с Митко, за да бъдат връчат събраните от инициативата средства в размер на 180,00 лв, децата разбират и за най-голямата му мечта  –  да може да бяга и да ходи на училище.
“Ако една такава дарителска инициатива стане традиция – при завършване на  детската градина, училище или др., вместо децата да получават подаръци, те да направят, подарък или жест към някой друг в тяхната общност, придружено с дискусия за самарянството, дарителството, добротворството, много деца ще се усмихват щастливо”, споделя г-жа Венелина Димова, свързала каузата на Митко с дарителството на децата от ПГ “Радост” и изпратила номинацията.

„Добрият Самарянин“ представляват годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни“, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top