Възпоменание и шествие в памет на хилядите жертви от старозагорското клане и опожаряването на града през 1877 г.

В Стара Загора 19-ти юли по традиция се отбелязва като Ден на възпоменание на хилядите свидни жертви – православни християни, загинали при опожаряването на града и старозагорското клане, което продължава от 19 до 21 юли 1877 г.

По този повод беше отслужена вечерна служба в енорийския храм „Света Троица“, откъдето тръгна литийно шествие до Мавзолея-костница „19 юлий 1877”. Там в присъствието на много граждани и представители на областна и общинска администрация, народни представители, общински съветници, политически и родолюбиви организации беше отслужена заупокойна молитва в памет на изкланите деца, жени, старци и хора от всички възрасти, по време на защитата и опожаряването на града през 1877 г.

В словото на Старозагорския митрополит Киприан, прочетено от секретаря на епархията отец Михаил, събитията от тези дни са наречени „пътят на старозагорци към Голгота“. „В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. В града и района са избити над 14 хиляди българи, 1200 умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени , момчета и момичета. Стара Загора е изпепелена и пет месеца след клането е в ръцете на поробителя. Със саможертвата си нашите съграждани, нашите братя и сестри, отстояват не само родната ни вяра, но и българщината, мястото, където са родени, българската земя и българския род. Вярата и мъченичеството са тяхната сила. Тя е, която държи буден народа ни през вековното робство, през тъмните нощи на болки и ужаси, на теготи и безнадеждност“, се казва още в словото на владиката.

В знак на преклонение пред паметта на жертвите бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора и Старозагорски гарнизон, Общинския съвет, Областния управител и много граждани. В ритуала участваха още градския духов оркестър и църковния хор от храма „Св.Троица“. В двора на костницата е експонирана изложба, осъществена от Община Стара Загора, Старозагорската Света митрополия, Регионалния исторически музей и Фондация „Център за опазване и социализация на културно наследство“, която разказва историята на града от онези трагични дни през 1877 г.

Проявата е част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-та годишнина от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Програмата, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, включва още редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.

Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18,30 ч. на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 ч. е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора.

На следващия ден, 31 юли, от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще се състои светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top