Народно читалище „Просвета“ в старозагорското село Еленино по случай 90-годишен юбилей

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, председателят на ПК по култура, туризъм и вероизповедания Милена Желева и общинският съветник Кремена Мандаджиева бяха гости, днес, на празника на НЧ „Просвета“ в старозагорското село Еленино. Поводът за тържеството е 90-годишният юбилей, отбелязван от читалището,съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Старозагорското село Еленино е с развита читалищна дейност и е стожер за обичаите, отбеляза кметът на населеното място Съби Динев. „Еленино е посещавано от кукерски групи от различни краища на света. Благодарение на работата на кметството, читалището и подкрепата на Община Стара Загора - тук има живот! Възстановихме няколко изконни български традиции като сурвакарския обичай „Камила“, с който участваме в различни Маскарадни игри. Отново има групи по повод празниците „Заговезни", „Лазаруване" и „Коледуване“. Нека се грижим за нашето читалище, като зеницата на окото си, защото то е нашата светиня“, каза кметът на Еленино в празничното си слово.

Той подчерта, че с помощта, която получава от отговорника за селото Милена Желева, са направени редица подобрения за Еленино. Благодарение на нея и общинската администрация се реагира и се почиства при нужда речното корито, за да не пречи буйната растителност на отводняването при обилен дъжд, за нуждите на читалището е бил осигурен компютър, а по повод юбилея и нова табела за НЧ „Просвета“.
Поздрав към празнуващите жители и гости на селото бе отправен от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. В музикалната програма се включи Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, самодейни певчески и танцови състави от Еленино и съседни села.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top