Хиляди дефилираха на Празника на просветата, културата и писмеността в Стара Загора

Хиляди старозагорци дойдоха днес на централния площад, за да участват в Празника на просветата, културата и писмеността. Повече от час дефилираха по централния булевард с грейнали усмивки, добро самочувствие и много настроение празничните блокове на ученици, учители, деца от детските заведения, университетски преподаватели и студенти, творци, писатели, общественици и вдъхновители.

Преди началото на шествието носителите на Наградата „Стара Загора” и „Млада Загора“ издигнаха знамената на площада пред Община Стара Загора, а в небето полетяха хиляди балони. Тазгодишните носители са проф. Марин Добрев, трупите на Драматичния театър „Гео Милев“ и на Държавния куклен театър, представени от директорите им Ивелин Керанов и Дарин Петков, Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора, Цветомир Кирилов от ЕГ „Ромен Ролан“ и Симон Павлов – от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Специалната награда на кмета Живко Тодоров отиде при Балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора и бе връчена на нейния ръководител Силвия Томова. Наградите бяха раздадени снощи на специална церемония в  лапидариума на Регионалния исторически музей.

Трите флага – националния, на ЕС и Стара Загора, бяха тържествено издигнати под звуците на химна на Република България, изпълнен от хора на Държавна опера Стара Загора и градския духов оркестър.

В празничния 24 май зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова се обърна към старозагорци с думите: „Днес цяла България чества рождения ден на българския дух. Духът, който ни е пренесъл и вдъхновявал през вековете, за да оцелее България, да бъде запазена нейната вяра, държавност и морални устои! На вас просветители, на културата, на просветата, дължим дълбок поклон, на вас учители старозагорски, дълбок поклон, че създавате жаждата за знания и обучавате младите хора. Всички ние сме длъжни да вдъхновяваме младостта на България, защото тя е нашето бъдеще!“.

Сотирова поднесе поздравления от името на кмета Живко Тодоров за „здраве, вдъхновение, обединение и дръзновение, за да вървим всички заедно и да правим града ни все по-красив, по-добър и привлекателен за младите хора!“.

Празничното шествие от училища, детски заведения и културни институти, оформени в шест лъча, премина по централния бул. ”Цар Симеон Велики”, начело с портрета на Солунските братя Кирил и Методий, знаменна група и градския духов оркестър.

Колоната бе предвождана от официалните лица - старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, областния управител Гергана Микова, секретаря на общината Делян Иванов, народни представители, общински съветници, представители на местната и държавната власт, на различни образователни и културни институти, и др. След тях преминаваха представителните блокове на детските градини, училищата, културните дейци, Тракийския университет, фолклорни състави и др.

Празничното шествие завърши с народни танци и веселие пред сградата на областната администрация, с участието на ансамбъл „Загоре“.

Новост в програмата за празника тази година е големият празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора, който започна на площада пред общината, веднага след края на шествието.

Вечерта от 19.00 ч., в залата на оперния театър, оркестърът на операта ще участва и в концерта на супергрупата „Фондацията“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top