На 28 април започва обработка срещу кърлежи, комари и гризачи в Стара Загора

На 28 април, петък от 20.00 ч. започва пръскане против кърлежи и комари в Стара Загора. То ще започне с детските площадки в Административно бюро „Железник“, АБ „Център“, АБ „К.Ганчев“, „Зора“ и т.н. Готов е графикът, по който ще се извърши дезакаризацията и дезинсекцията на територията на общината. Създадена е организация за окосяване на тревните площи, подлежащи на обработка.

Обработката на площи в социалните и детски заведения започва на 29 април след 09.00 часа. Ще бъдат обхванати още паркове, градини, площади, детски градини, кучешки площадки, стадиони, гробищния парк, зони за спортни и културни мероприятия и др. Препаратите (биоцидите), които ще използват, са Цитрол 10/4 УЛВ – за дезинсекция срещу имаго на комари, Бандит 10 ЕВ – за дезакаризация срещу кърлежи. За борба с гризачите ще се използва Вертокс паста, с която ще бъде извършена канална дератизация.

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров са определени длъжностни лица, които ще следят за изпълнението на дейностите и ще присъстват на извършването и приемането на работата за съответните обекти. Контрол ще упражнява и Регионалната здравна инспекция. Чрез процедура за възлагане на обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирмата Д.Д.Д. – 1 ООД.

Площта, която ще бъде обработена срещу комари е 504 395 кв. м., а срещу кърлежи - 745 444 кв. м., вкл. детски ясли – 12 230 кв. м., детски градини – 49 354 кв. м., заведения за социални услуги – 25 360 кв. м., паркове, улици и площадки в града – 326 500 кв. м., тревни площи в селата – 332 000 кв. м.

На обработка подлежат и „Гробищен парк“, в землището на с. Хрищени с площ 20 000 кв. м., и Античният форум в Стара Загора с прилежащите тревни площи, с площ 10 000 кв.м.

Обработката на тревните площи в града ще се извършва едновременно от 3 екипа, а на детските и социални заведения от два екипа.

Пръскането в селата ще се извърши в началото на май Община Стара Загора си запазва правото на промени в графика при наличие на неподходящи климатични условия.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top