Жълт код за сняг и поледици е обявен днес за област Стара Загора

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 23 области в страната за днес. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

Ще има нови валежи от сняг. Очакваната нова снежна покривка е до 30 см. В Южна България ще има валежи от дъжд и сняг при температури близки до 0°, което ще създаде условия за поледици.Вятърът ще духа от североизток-север, ще е умерен до силен и ще има снежни виелици и навявания. Жълт код за силен вятър и бурно море е обявен за цялото Черноморско крайбрежие. Вятърът ще духа от север-североизток 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 18-20 м/с (8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.

Минималните температури ще са между -5° и 0°, а максималните – между -3° и 2°.Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за януари. През нощта срещу сряда, с понижението на температурите, в по-голямата част от страната валежите ще са вече от сняг и ще се усилят.В сряда снеговалежите в страната ще продължат. По-съществени и на повече места ще са те в Южна България и в Предбалкана. Вятърът ще остане от североизток, по Черноморието и от север – с него ще застудява; до вечерта дъждът навсякъде ще премине в сняг. С усилването на вятъра ще се създадат условия за виелици и навявания, особено в Североизточна България.

В четвъртък, след временно отслабване, на места и спиране на валежите, от юг отново ще завали сняг. В много райони температурите ще са почти без дневен ход.
В петък валежите навсякъде ще спрат, вятърът ще отслабне, облачността ще се разкъса. Студено време, с минимални температури предимно между минус 12° и минус 7°, дневните – между минус 7° и минус 2°.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top