Старозагорският митрополити Киприан става владика и на Врачанската епархия

След кончината на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник, митрополитите от Светия Синод се събраха на извънредно заседание.
В пълен състав Светият Синод реши наместник на овдовелия митрополитски престол да бъде Негово Високопреосвещенство Старозгорският митрополит Киприан, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата ѝ до каноничното избиране на нов Врачански митрополит.

Митрополит Киприан в продължение на 15 години е бил викарий епископ на Враца и добре познава делата на епархията, се посочва в съобщението на Българската Патриаршия. С решение на Св. Синод още на 11 декември на Киприан Старозагорски бе поверена и Врачанската заедно с новата му Старозагорска епархия, поради задълбочилото се тежко здравословно състояние на Врачанския Митрополит.

Дядо Калиник е роден през 1931 г. в Мъглиж. Неговият духовени и църковен път са минали и през храмовете на Казанлък и Стара Загора. Той си отиде от света в понеделник, рано сутринта в Правителствена болница.
Днес след заседанието си за възлагане на временно управление на овдовялата епархията, митрополитите от Светия Синод начело с Българския патриарх Неофит, отпътуваха за Враца, за да участват в Опелото и поглебението на новопреставилия се в Господа митрополит Калиник.

Изборите на митрополит съгласно устава на БПЦ преминава в два етапа. При първия избирателите от Врачанска епархия сами ще изберат двама епископи от листата с достоизбираеми епископи, която ще им предложи Светия Синод. На втория етап - т.нар. Каноничен избор - митрополитите от Светия Синод с гласоподаване ще изберат от тези двама епископи, събрали повече от половината от гласовете на епархийските избиратели, един, който ще бъде утвърден за нов Врачански митрополит и член на Светия Синод.

По същия начин преди две седмици на 11 декември Св. Синод избра владиката на Старозагорската епархия, н.впр. Киприан.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top