Миро от мощите на Св.Николай остава в старозагорския храм на името на светеца

Миро от мощите на Свети Николай Мирликийски ще бъде поставено в храм „Свети Николай" в Стара Загора. Духовният дар е донесен от Западно и средноевропейския митрополит Антоний. Преди седмици той отслужи света литургия в базиликата „Св.Николай Чудотворец" в италианския град Бари, където се намират мощите на светеца.

В навечерието на Никулден, стъкленицата с мощите ще бъде отнесена в старозагорския храм „Свети Николай", където ще остане за постоянно поклонение. „Това е една голяма духовна радост, защото наред с частиците от мощите на Светеца, ще има и малка част от светото миро на Николай Мирликийски Чудотворец", обясни митрополит Антоний.

Митрополит Антоний изрази надежда , че няма да има оспорване относно изборния резултат за нов старозагорски митрополит по повод появили се в социалните мрежи обвинения срещу подредените на първо и второ място епископи Киприян и Яков."Уставът повелява от предложената листа да бъдат избрани двама, а Светият синод ще избере един от тях другата неделя. Има тридневен период, в който могат да се подават жалби. Ще призова новия митрополит да запрята ръкави, защото има много работа“

„Изборът премина в атмосфера на братска любов, всичките 36 участници положиха подписите си под протокола. Смятам че това е била тяхната воля. Не съм водил предварителни разговори с дядо Галактион за личните му предпочитания. В момента той е отново в Москва във връзка с медицински процедури, очакваме го да се завърне в края на седмицата.“, коментира Антоний. Той допълни,че няма постъпили сигнали за проявен натиск върху гласувалите вчера.

По думите му въдворяването на новия владика в Стара Загора ще стане в самото навечерие на Рождество Христово. Въпрос на сравнително кратко време било да се освети новия храм „Свети Игнатий Старозагорски“, вече били завършени иконите, рисувани от художничката Милена Рашкова, пред завършване били и стенописите.

 

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top