Община Стара Загора участва в Националната кампания „Право на зрение“

Повече от 300 жители на Стара Загора и региона участваха през тази година в организираните информационни беседи и безплатен скрининг в рамките на Националната кампания „Право на зрение“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Тя е организирана от Националната пациентска организация и Института за здравно образование, с подкрепата на Българско дружество по офталмология и Община Стара Загора.

Целта на кампанията, фокусирана върху двете най-значими очни заболявания – глаукома и катаракта, е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е насочена към хората около и над 50- годишна възраст, които попадат в рисковата група Докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

През 2015 г. направеният в рамките на кампанията очен скрининг на близо 1000 души, на възраст над 55 години, от различни краища на страната, откри при половината от тях наличие на очно перде. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top