Кметът на Стара Загора номинира Мария Жекова за “Добрия самарянин“

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров номинира от свое име и от името на ръководството на общината и общинска администрация за Годишните награди добротворецът Мария Жекова, видна старозагорска и родолюбец, потомък на революционерите братя Жекови.

„През м. февруари, 2016 г., г-жа Мария Жекова, без никакво колебание, дари на обществеността на Стара Загора наследствена сграда за над 1 млн. лв.,в идеалния център на града“, пише в номинацията си, г-н Тодоров.
„Не са много хората в днешно време, които биха се лишили от имущество на такава стойност. Като истински родолюбец, потомък на революционерите братя Жекови, организатори на Старозагорското въстание от 1875 г., г-жа  Мария Жекова предаде във владение на общината триетажната сграда, която до 9-ти септември 1944 г. е била един от най-реномираните хотел-ресторанти в града. Скъп семеен спомен и повод за гордост, масивната сграда ще бъде дом на младите дарования в града.  По волята на дарителката, тя ще бъде превърната в Културен център за талантливи деца и ще носи името на брат ѝ - проф. Петър Жеков, в чиято памет прави дарението. Искрено се надявам, че този родолюбив жест ще бъде оценен подобаващо от гражданството на Стара Загора, както и да бъде заразителен пример за извършване на добри дела, в полза на цялото общество.“
„Добрият Самарянин“ представляват годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни“, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.", мотивира предложението си градоначалникът

Годишните награди „Добрият самарянин“ са част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин“. Тя е спонтанен и доброволен обществен проект на Сдружение „Самаряни“, която има за цел да популяризира и утвърди историческата, обществено-културната и духовна роля на дружествата, работили на територията на регион Стара Загора – „Добрий Самарянинъ“ (03 март, 1899 г.), „Самарянка“ (09 декември, 1910 г.) и „Самарянин“ (15 декември, 1911 г.) сред широката общественост в регион Стара Загора, както и да спомогне за повишаване на социалната отговорност и ангажираност на широк кръг от граждани.

Церемония по връчване на Годишните награди „Добрият Самарянин“ и тази година ще се проведе в Държавна опера-Стара Загора в партньорство с още единадесет други обществени институции и неправителствени организации от Област Стара Загора. На церемонията ще бъдат представени номинираните добротворци през 2016 г. и ще бъдат връчени отново статуетката „Добрият Самарянин“ и „Отличието на общността“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top