Десислава Танева:Отваряме възможности за кандидатстване по мярка 4,1 в началото на октомври

"Възможностите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони ще бъде отворен в началото на месец октомври. Предстои дългоочакваният втори прием по мярка 4.1 с целия остатъчен бюджет от 237 млн. евро Много важно е, че ще е с пълния обхват от допустими дейности, включително и инвестиции за напояване", това заяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя посети Града на липите по повод откриването на Деветото  есенно издание на на изложението "БАТА АГРО".В него ще вземат участие над 180 фирми от сектор земеделие на изложбена площ от над 35 хил. кв. метра.

"Независимо от трудностите, от климатичните условия, които ни се случват, от намаление на пазарните цени на земеделските стоки с всяка изминала година се увеличават и обработваемите площи, както и обемите на всички подсектори на земеделието в България и броят на земеделските стопани",  Тя изрази надежда, че това е и благодарение на новите технологии, които всеки земеделски стопанин трябва да прилага и да се интересува. "Това ще доведе до конкурентноспособност на българския земеделски стопанин на европейския пазар.", заяви земеделският министър.

Тя посочи, че от 2011 до 2015 всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника, с изключение на 2014.Най-значителен процент на регистрирана нова техника има през 2011 и 2015 година. Най-много са новорегистрираните колесни трактори близо 75 хил. към края на 2015 като 20% от тях са на възраст до 10 години, а само 10 % са на възраст до 5 години, тоест нови. При зърнокомбайните процентът на техника до 10 години е 25% от всички 11 500, около 10% е регистрираните нови машини. Всяка година от 3,5 до 8 % се увеличава броят на новорегистрираната земеделска техника.

Сред присъстващите на откриването беше и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който заяви че е "горд със старозагорските производители и хората, които работят на полето и изкарват добра реколта".

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top