Обсъдиха студентски обмен между Тракийски университет и Украйна

За първи път посланикът на Украйна в Република България Микола Балтажи посети Стара Загора. Той се срещна с областния управител Георги Ранов и с представители на старозагорския бизнес..Балтажи и Ранов възможности за привличане на украински инвестиции в региона, както и на български такива в Украйна. От своя страна посланикът изрази задоволство от богатото културно- историческо наследство на Старозагорска област, от природните й забележителности и богатството на минерални извори и заяви, че те биха могли да привлекат още повече украински туристи не само на българското Черноморие, но и във вътрешността на страната. „В този регион има добри туристически дестинации, а украинските туристи обичат да съчетават морето с културни забележителности”, обобщи Балтажи.

На срещата се обсъдиха и възможности за засилване на българо-украинското икономическо сътрудничество в контекста на прилагането на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС, както и предстоящо провеждане на съвместни бизнес форуми във Варна и Бургас. Друг основен акцент от разговора падна върху образованието и възможностите да бъде извършен студентски обмен между студенти от Тракийски университет и учебни заведения в Украйна.

„България е ключов търговско-икономически партньор на Украйна. Три пъти са се увеличили офертите на украински фирми, които получаваме”, обясни украинският дипломат. За първите четири месеца на т. г. износът от Украйна за България е 130 млн. щатски долара.

Посланикът изрази надежда, че до септември безвизовият режим ще стане факт, и той очаква да се увеличи броя на украинските туристи у нас.

На срещата присъства и Иванка Сотирова, заместник – кмет на община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top