Празник на житото днес в старозагорското село Преславен

За трети път, в старозагорското село Преславен подготвят Празник на житото „Пътят на хляба“. Днес от 9.30 часа е предвидено да започне ритуалното зажънване на нивата, като снопите ще бъдат донесени в центъра на селото за официалното откриване на веселието, което ще се състои в 11.00 часа на площада. Празникът и тази година ще е съпроводен от месене и точене на вкусни гюзлеми, а сръчните майстори на тестени изделия ще се надпреварват в кулинарен конкурс, а най-добрите ще бъдат наградени в 14.30 часа.

В празничната програма ще се включат Женска певческа група „Росна китка, Мъжка певческа група „Жътвари“, орк. „Минчо Недялков“, както и децата от ТФ „Тракийче“ – Стара Загора. Музикални поздрави към гостите на веселието ще отправят състави и изпълнители от старозагорските села Калояновец, Калитиново, Малко Кадиево и Могила, както и от Знаменосец, община Раднево, Събрано, община Нова Загора и други.

Организатори на Празника на хляба са НЧ „Димитър Наумов-1908“, Пенсионерски клуб и Тракийско дружество „Тракия“, село Преславен, със съдействието на Община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top