Повече от 1100 животни са преминали през Зелени Балкани за година

През 2015 година в Спасителния център за диви животни на Сдружение Зелени Балкани са постъпили над 6000 сигнала, между 80 и 100 на ден. Най-много са от частни лица-590, РИОСВ-225, служители на Зелени Балкани-172 и т.нЗа лечение са били приети 1140 пациента. Това д-р Христина Клисурова.

Над 98 на сто от постъпилите за лечение са защитени видове. Сред тях най-много са за грабливи птици. Освободените птици в природата са 40 на сто. Д-р Клисурова изрази тревога, че нараства броят на бракониери, които отстрелват царски орли, но от прокуратурата не са разкрили нито един извършител. В страната има 20 двойки, а пет птици са умъртвени. Една от тях е била на лечение в Спасителния център.

За първи път от 50 години има новородено от двойка брадат лешояд и това е най-сериозният успех на размножителната програма. „През изминалата година 645 диви сирачета са постъпили в Центъра като 353 са освободени в последствие, 9 са останали във воаиерите заради трайни наранявания, 40 са приспани, заради влошено общо състояние, 8 са пренасочени към различни зоопаркове в България и 225 са починали.  „Можем да определим сезон 2015 на проект „Завръщане на ловните соколи в България”, като един от най-успешните досега посочи д-р Христина Клисурова. От планираните 20 са били освободени 19 млади птици – най-многобройната група от началото на дейностите на Сдружение Зелени Балкани по проекта.

През миналата година Спасителният център за диви животни са разгледали над 3000 посетители на възраст от 3 до 70 години.Най-честата причина за приемане на диви животни са най-малките паднали от дърво. През 2015 година в спасителният център са направени 100 хирургически интервенции като голяма част от тях са били успешни и животните са връщани в природата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top