23 септември 2020

Едноседмична кампания „Усмивкова терапия“ организира Превантивният център по зависимости в Стара Загора

Под надслов „Цени себе си – направи своя избор“, ще се проведе шестото издание на кампанията „Усмивкова терапия“ в Стара Загора. Инициативата на Превантивно-информационния център по зависимости, реализира редица събития, които целят популяризиране на вредата и опасността от употребата на психоактивни вещества.

От 20 до 26 юни, ПИЦ по зависимости, заедно с Младежки доброволчески клуб „Дари надежда“, ще дадат възможност на всички желаещи да се включат в различни полезни дейности, които да ги заредят с вдъхновение.

Програмата на „Усмивкова терапия 6“ започва в понеделник, 20 юни, от 10.00 часа, в Актовата зала на центъра (ул. „Цар Иван Шишман“ № 96) с кинолектория под надслов  „Всеки ден е шанс да промениш живота си“. Ще бъде прожекриран игрален филм и ще се състои свободен разговор с психолога Радост Овагимян. Кинолекторията е част от дългосрочната информационно-поведенческа интервенция „Отворени сърца за толерантно поведение“.

Дейностите от кампанията ще продължат във вторник, 21 юни, от 14.00 часа, отново в залата на Превантивно-информационния център, с Форум-театър „Любовният триъгълник“ - кратка драматизация на конкретни проблемни ситуации по зададена от ученици от ПМГ „Гео Милев“ тема.

Творческа работилница за таланти „Симбиоза“ ще се състои в сряда, 22 юни, от 11.00 часа, в парк „Пети окотмври“. На нея са поканени всички, които искат да се освободят от ненужни мисли и зависимости, създавайки красота и хармония чрез изкуство. Организаторите обещават много танци, песни, театър и рисуване за всички възрасти.

Къщата на Архитекта (ул. „Сава Силов“ №37), в четвъртък, 23 юни, от 10.00 часа, ще домакинства на „Лаборатория на чувствата“ под надслов „Бъди себе си“. Ралица Георгиева от екипа на Мрежа „Хлебни къщи“ ще представи демонстрация на работа с брашно, общностно месене, приготвяне и изпичане на собствен хляб, с вплитане на разказ за историята на хляба като вечната храна, но и като ключово средство за общуване с Божествената искра във всеки човек. Ще се използват печати за хляб – сакрални знаци върху хляба от древността до днешните християнски практики, и ще се популяризира печенето на хляб като метод за сплотяване на общностите и вид арттерапия за хора от уязвими групи.

Петъчният ден, 24 юни, от 10.30 часа и 14.30 часа, ще отвори вратите на Превантивно-информационния център по зависимости. В предиобедната сесия, ще бъде представена работата на социалния работник в ПИЦ и демонстрирани методи за формиране на социални умения. Следобедната сесия предлага Тренинг „Насилието, психоактивните вещества и младите хора“
В събота, 25 юни, от 10.30 часа, отново в Актовата зала на ПИЦ, ще се състои лектория за деца и родители - Информационно-образователен модул за превенция в общността „Академия за родители“. Ще има прожекция на документални филми, във връзка с работната тематика на ПИЦ по зависимости - „Писмо от Лора“, „Животът преди и след. „Какво загубих и какво спечелих? (разкази от първо лице)“, изработени по поръчка на ОбСНВ – Благоевград и ОбСНВ – Бургас, „Дрога“ – филм на БНТ, 1997 г.

В неделя, 26 юни, от 11.30 часа, в парк „Пети октомври“, ще се състои „Един свободен ден сред природата“ - интерактивна интервенция. Водещи ще бъдат Минчо Николов, психолог, Фондация „Институт за съвременна психология“ и Олга Клисурова, библиотерапевт, СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“. В Градската градина ще има четене и преживяване на кратки истории, свързани със зависимостите и човешките отношения и бит, библиотерапия и други.

Организатори на седмицата, посветена на борбата с психоактивните вещества, са Превантивно-информационният център по зависимости, в партньорство с Регионална  здравна инспекция, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Международен младежки център, Мрежа „Хлебни къщи“, Фондация „Институт за съвременна психология“, СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top