Стара Загора се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Днешният 2 юни събра в 11.30 часа  стотици старозагорци пред бюст-паметника на поета-революционер Христо Ботев в парк „Митрополит Методи Кусев“. На общоградски церемониал за отбелязване на Деня на Ботев те почетоха паметта на великия българин, който преди 140 години падна пронизан от куршум в името на свободата, както и на хилядите герои, дали живота си за днешна свободна България.

Рецитал по стихове на поета изпълниха актьорът от Драматичния театър „Гео Милев“  Ивелин Керанов и ученици от СОУ „Христо Ботев”.На тържеството присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, командирът на Втора механизирана бригада генерал Костадин Кузмов, ученици от различни училища, представители на политически партии, много граждани.

Днес се навършват 140 години от гибелта на една от най-светлите личности в историята ни – Христо Ботев! България губи един от героите си, но в същото време – печелим всички ние!“, подчерта кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Имаме Ботев, със своето творчество, със своята саможертва и гибел, той ни учи! Печелим, защото днес може да се наречем свободни българи – със свободно слово, религия, живот! Всичко това се случва благодарение на личности като Христо Ботев, Васил Левски и всички онези, дали живота си за Свободата! В днешно време, много хора се опитват да ни убедят, че е имало „чуждо присъствие“, а не робство и подтисничество, не се подвеждайте – защото Ботев не е дал живота си, за да се освободи от „чуждото присъствие“! Той е дал живота си, за да бъде свободен, за да бъдат свободни неговите потомци, да имат самосъзнание на истински европейски и свободен народ! Ние трябва да помним това. Да почитаме историята си и да я предаваме на младите поколения в този чист вид, в който всички ние сме я получили. Нека в този ден, сведем глава, да покажем, че уважаваме своите герои, че носим всички, загинали за Свободата в себе си! Нека направим така, че България да се движи по този правилен път – на държава, в която всеки може да се развива и да се нарече достоен българин!“, каза още Живко Тодоров.

Точно в 12 часа Стара Загора бе огласена от воя на сирените. Всички сведоха глава в едноминутно мълчание в знак на почит и преклонение пред паметта и саможертвата на героите.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top