Сградата на Търговска гимназия стана общинска

След близо 4-годишна сага от днес сградата на Търговска гимназия  „Княз Симеон Търновски“ вече ще бъде изцяло общинска собственост. Съсобствениците подписаха договор за покупко-продажба с община Стара Загора.

До този момент Общината притежава само 1/3 идеална част, като заплаща наем на останалите пет собственика, който е достигал сумата от над 5000лв. на месец. В края на месец март Община Стара Загора получи одобрение от Общинския съвет да изкупи идеалните части на сградата, които са на частни собственици.  Според решението на Общинския съвет сумата от 800 хил. лв. ще бъде изплатена на две равни вноски: първата - към датата на сключване на договора за покупко-продажба и втората - до 30 юни 2017 г.

„Много проблеми бяха натрупани заради тази съсобственост, трябваше да се плащат наеми постоянно, освен това Общината беше лишена от възможността да ремонтира сградата, защото е частна собственост“, подчерта кметът Живко Тодоров. „Сега се отваря пътя за следващата крачка и това е ремонтът на сградата, който е изключително важен. Има три училища в Стара Загора, които са от голямо значение и с най-добри резултати. Това са ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Математическата гимназия и Търговската гимназия. В тези училища децата имат най-голямо желание да учат и ние трябва да се погрижим те да се обучават в отлични условия. Сега предстои ремонт на Търговската гимназия и ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

„Преговорите бяха дълги, четири години преговаряхме със собствениците - започвахме, спирахме, връщахме се обратно, защото исканията им бяха доста високи в първоначалния етап и едва преди четири месеца постигнахме договорка“, подчерта Живко Тодоров. „Много хора ще кажат, че е по-добре да придобием сградата безвъзмездно, но в днешно време подаръци никой не прави. Успяхме да защитим, най-вече младите хора, които ще се обучават, защото те имат нужда от тази сграда, а Стара Загора има нужда от тези млади хора!“ – каза кметът.

„Придобиваме 2/3 от сградата и от двора, което в разгъната площ е 850 квадрата застроена площ и 2 957 кв м дворно пространство.“ – коментира Красимира Чахова „Училището е включено в ОП „Региони в растеж“ и днешният финал на дългогодишната проблемна ситуация е много важен, защото до 30 септември Община Стара Загора трябва да представи в МРРБ проект за ремонт на сградата“, посочи зам.-кметът отговарящ за образованието Иванка Сотирова. „Ако днес това не се беше случило, рискувахме да загубим 1,4 млн. лв. - толкова колкото са предвидени за ремонт на сградата на Търговската гимназия. Другото училище, което е включено в програмата е Професионалната гимназия по ветеринарната медицина, чийто ремонт възлиза на 1,3 млн. лв. Общината в момента възлага обществена поръчка за проектиране и ефективно обследване на сградите“, допълни Иванка Сотирова.

Припомняме, че в началото собствениците искаха за собствеността си  близо 2 млн.лв.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top