Безплатни консултации за проблеми с хипертонията и бъбречните заболявания и прегледи в Стара Загора

На 17 май- Световния ден на хипертонията в Стара Загора ще се проведе кампанията на открито под мотото “Нормално кръвно налягане-здраве за бъбреците". От 10,00 до 16,00 часа в парк“5 октомври ” (до фонтаните) ще бъде разположен пункт, където старозагорци ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника A200 Afib Microlife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение – мозъчен инсулт.

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо  кръвно са в млада и на средна възраст.

Национална кампания е организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top