28 септември 2022

Старейшини предлагат еднократна помощ за новородено в Стара Загора

Правилник за финансова помощ за новородени и осиновени в общинския съвет на Стара Загора внасят общинските съветници от Групата "Истината за Стара Загора. Това обявиха на пресконференция старейшините Янко Янков и Ивета Лазарова.

Право на еднократна помощ да имат родители, които са навършили 18 години, имат най-малко средно образование и единият от тях живее на територията на общината от най-малко 5 години, се посочва в предложението. За първо дете майките със средно образование да получат по 500 лева, а с висше - 650 лева. За второ дете размерът при същите условия е 600 и 750 лева, а за трето - 700 и 850 лева.
Молба трябва да се подава до кмета на Стара Загора, а отговорът трябва да бъде не по-късно от три месеца.Друго изискване е детето да не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Родителите трябва и да нямат финансови задължения към Община Стара Загора.

Според Янко Янков ако бъде приет правилника, той  ще бъде стимул за младите семейства.
По данни на Групата "Истината за Стара Загора" годишната сума няма да надхвърля 500 хиляди лева. През миналата година в общината броят на новородените е 1488, но ако бъдат спазени изискванията на правилника, помощ ще бъде дадена за не повече от 1000 от тях.

Еднократната финансова помощ при раждането на дете може да бъде поискана в срок от 3 месеца, считано от края на месеца, през който е родено детето (децата) и се изплаща в 10-дневен срок от решението за отпускане.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top